Una democràcia d’ignorants

En segons quins cercles qüestionar la democràcia, pot significar que et tractin de feixista. Crec però, que els meus arguments disten molt del que entenc per feixisme. En unes eleccions els vots valen el mateix, siguis un erudit o un ignorant, per tant els partits polítics, independentment del color, ja s’encarreguen de fabricar ignorants. Fan us d’un discurs a través dels think tanks, de progrés tecnològic i econòmic, des d’una mirada quantitativa. Ara volem que els nostres fills als 5 anys ja sàpiguen tocar el piano o parlar anglès, però han deixat de banda la part emocional, i ara molts d’ells són incapaços de dir bon dia o de gestionar una frustració. El pensament únic i global està esborrant qualsevol escletxa de sospita sobre el poder, i les xarxes socials ens tenen adormits en un món de likes.


7 thoughts on “Una democràcia d’ignorants

 1. Ei, “tocayo”! (Com cordons es diu, “tocayo”, en català?!?!).

  M’agrada molt com obres el post, mig provocant i, alhora, mig buscant complicitats. Has trobat la meva. Sembla que no es pugui parlar de democràcia malalta sense que se’ns ofengui algú. Ara, ja t’ho dic, Marc, no penso que haguem de callar.

  Així que, som-hi, com a mínim a dir-ho en els nostres blogs!!!

  Marc

  P.S. Algun dia hem de parlar de cinema, tu i jo, que segur que ha de ser genial parlar amb tu d’aquest tema.

  M'agrada

  1. Hola Marc.

   Perdona per l’asincronia de la resposta. Gràcies per encoratjar-me, i també gràcies a la UOC que ens ensenya que no estem sols, en molts cercles tenir una mirada crítica et pot suposar un problema. Tinc la mateixa sensació que el nou paradigma de l’hipertext, la realitat i la veritat són inaccessibles, i com més aprenem més volem saber, tot i que sabem que mai atraparem la veritat ens ajuda encerclar-la.

   També seria un plaer parla amb tu de cinema.

   Ens llegim

   M'agrada

  1. És curiós com un podria pensar que les noves tecnologies, havent democratitzat (aix, un altre cop aquesta paraula) la informació, serien una bona arma contra aquesta “desactivació” de la que parles. Però la relitat ens mostra que, al final, després d’un cert temps, els grans lobbies de poder acaben fent-se amb el control dels canals i, per tant, dels missatges.

   Què podem fer, per “reactivar-nos”?

   M'agrada

  2. Hola Pablo.

   Gràcies pel teu comentari, aquest espai que és la UOC m’ajuda a veure que no estem sols.

   Molta gent petita en llocs petits fent coses petites pot canviar el món. (Eduardo Galeano)

   Ens llegim

   M'agrada

 2. M’ha semblat molt interessant la següent frase: “Ara volem que els nostres fills als 5 anys ja sàpiguen tocar el piano o parlar anglès, però han deixat de banda la part emocional, i ara molts d’ells són incapaços de dir bon dia o de gestionar una frustració.”
  El cert és que, com a professora, veig molts alumnes que fan milers d’activitats: es passen hores aprenent idiomes, anant a acadèmies de reforç, fent activitats esportives, però són nens que, amb 14 o 15 anys, no són capaços de gestionar la ràbia, la inseguretat, la por. I les generacions que pugen, lamentablement, estan igualment encaminades. Estem deixant de costat la gestió de les emocions, i aquesta part és igual d’important per al desenvolupament de les persones. Com serem capaços de treballar en equip dins el món laboral si no sabem com dir la nostra opinió d’una manera correcta?

  Salutacions,

  Marina G.

  M'agrada

  1. Hola Marina.

   Gràcies pel teu comentari. El que sé del cert, és que suprimint les classes de filosofia i de pensament dins les aules no ho assolirem. Tampoc crec que tota la responsabilitat recaigui sobre els centres educatius, el camp base és a casa.
   Ens llegim

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s